Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 27., Csűtörtök: Edina, Alexander névnapja.
  Nőnap - március 8.
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ

Wass Albert:
Gulyás a szelíd Hiúz

Én egy olyan kis országban születtem és nőttem fel, melyről talán önök még soha nem hallottak, vagy ha igen, lehet, hogy torz képet kaptak róla. Olyat, amit szenzációhajhász írók olcsó, morbid meséi alapján alkottak meg. Ennek a kis hegyi országnak Erdély a neve. Meg kell vallanom, hogy arról a bizonyos képzeletbeli Drakula grófról én először csak akkor hallottam, amikor Amerikába jöttem, ami 1950-ben volt, és akkor már 42 éves voltam.
A szülőhazámban nagyon közel voltunk a természethez és megtanultunk együttélni a vadvilággal.
Egy nagy házban nőttem fel, amely hegyen állt egy nagyobbacska tó felett és egy 40 holdas park vette körül. Erdő szegélyezte egyik oldalon, és búzaföldek, árpa, kukorica táblákkal beültetve a másik oldalon. Neveltünk csirkét, pulykát, kacsát, libát, és Nagyapám ambíciója volt a fácánok nevelése, vadászó vendégek kedvtelésére.
Amikor öt éves voltam, Nagyapám a születésnapomra egy puskát adott, melyet a francia feltalálójáról flaubernek neveztünk, melyet apró kerek tölténnyel kellett megtölteni, amolyan sörétes puska. Ez volt az elődje a mostani 22-es kispuskának. Meg is tanított, hogy hogyan kell használni, és mikor eltaláltam a céllövő papíron a középső kört, akkor felfogadott, hogy őrizzem „szent” fácánjait a parkban és a gyümölcsösökben a varjak, hollók, héják és más ragadozó madarak ellen. Két fillért kaptam egy varjúért, 10 fillért egy héjáért, és így tovább, és ezekből fedeztem a lőszerkészletet, amelyből egy töltény egy fillérbe került. Egy rókáért egy pikulát kaptam. Azonban erre nem került sor. A birtok körül rendszeresen vadászták a rókákat – a sok csirke, kacsa, liba, gyöngyöstyúk miatt. Egyszer mégis találkoztam egy rókával.
Már hat éves voltam akkoriban. Tél volt. Két lábnyi (kb 60 cm) magas volt a hó és próbáltam egész közel menni egy magas fenyőfához, melynek a tetején varjak ültek. Már lement a nap és valami sötét folt halványan mozdult a fehér havon a fenyőfa tövénél. Földbe gyökerezett a lábam. Egy róka volt. Az álla a havat érte. Nem vett észre, mivel szeme egy fácántyúkra tapadt, mely tőle balra volt, amint magot szedegetett a fák között. A róka hosszú volt, de sovány. Láttam a csontjait a bundája alatt. Éhesnek látszott. Igazán éhesnek. Aztán egy hirtelen mozdulattal előre lendült, egy csomó havat sodort magával, és már csak egy károgó hangot hallottam...

báró Kemény János
Magyar Honlap Linkek
Video-DVD-Centrum Toplista
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Emlékkönyv                                      1   2   3 
Üzenetek
üzen a föld,
a folyók, a fák,
hallani lehet
a hegyek szavát.
üzen a nap,
a felhők, az ég,
madarak sírják:
ne tovább, elég!
üzen a perc,
a múlt, a jelen,
emlékek égnek
éhes lelkeken.
üzen az éj,
csonka csillagok,
hold ágyán fekvő
lázas angyalok.
üzen a kéz,
beszél a szemed,
és üzenek én,
nekem és neked...
Üdvözlettel és szeretettel:
Paudits Zoltán          
Kedves Bartha Kata!  

Kedvenc idézetem a költőtől a
A láthatatlan lobogó című verséből van: "S utolsó jussomat, a Szót, ezt a szent, tépett lobogót kitűzöm fent az ormokon, s a csillagoknak meglobogtatom!"
A legszebb élmény, amikor verseit a kedvenc színészem, Sinkovits Imre vagy a kedvenc zenekarom
az Ismerős Arcok előadásában hallhatom. Csodálatos, hogy milyen értéket hagyott ránk ez a csodálatos író, költő, regényíró. Remélem művei nem merednek feledésbe. Én mindent megteszek azért, hogy minél több emberhez eljussanak remekművei.
Tisztelettel: Paroda Dóra       
Kedves Bartha Kata!

A filmet, már megvettük, még a Kormorán koncerten, az idézeted gyönyörű, köszönet érte.
Isten Áldja Magyarországot!
Szeretettel üdvözöllek:
Hermann Adrienn      
Kedves Kata!

Köszönöm az új honlapokat! Ezeket még nem ismertem. Gyorsan a kedvenceimhez raktam.
Nagyon szeretem Wass Albertet. Talán hallottál róla, milyen szégyenteljes események zajlottak a napokban Debrecenben. Holmi "költőcskék" megkérdőjelezték készülődő szobrának felállítását, szavazást kezdeményeztek ellene.

Köszönet a honlapokért!
Isten adjon erőt, egészséget, áldást munkádra!
Szeretettel üdvözöllek!
Dálnoki Erzsébet     
Boldog vagyok, hogy végre Wass Albertet kezdik a magyarok is megismerni és szeretni. Ugyanakkor szégyellem, hogy az anyaországban vannak magyarok akik megtagadják írói nagyságát.
Lehet nevezni népírónak, lehet bármit írni Róla, de egy biztos: mi erdélyiek szeretjük és olvassuk
könyveit, fejet hajtunk a NAGY ÍRÓ előtt, aki talán még szerencse, hogy nem él most mert Ő is szégyellné, amit ez a nem magyar kormány tesz az Ő szeretett magyarjaival.
Elnézést, ha elragadtattam magam, egyszerű nyugdíjas könyvelő vagyok akinek fáj a magyar nemzet romlása.
De bízom, hogy egyre többen lesznek olyanok, mint Önök akik tesznek azért, hogy ne legyen nekünk rosszabb, érezzük, hogy egy nyelven imádkozunk, szeretünk és gondolkodunk.
Üdvözlettel: Biró Edith Székelyudvarhelyről      
Nagy tisztelője vagyok Wass Albertnek, nagyon szeretem olvasni a műveit, legyen az mese,
elbeszélés, regény, levelezés...a verseit inkább hallgatni szeretem, mások előadásában. A Koltay
filmet épp tegnap láttam. Nagyon tetszett. Az volna a jó, ha minél többen látnák.
Üdvözlettel: Szász Ibolya     
Egyszerűen tiszta szavakkal, olyan szépen igazán írni, azt hiszem csak igen kevesen tudnak. Nagy tisztelője, és lelkes olvasója vagyok az írónak.
Üdvözlettel!
Kovács Marianna     
Kedves Kata!

Nagyon szeretem Wass Albertet. Minden könyvét olvastam, sőt megvan a Wass Albert DVD is, érdeklődnék, hogy a film mikor és hol lesz elérhető.
Szívélyes üdvözlettel:
Kormos István      
Köszönöm kedves sorait,
jólesett egy ilyen szomorú sötét délután Wass Albert sorait olvasni,...a mindennapi rohanó élet miatt sokszor csak elhussanok a könyvtárom mellett..., de most előveszem Wass Albert :Adjátok vissza a hegyeimet című kedvenc regényemet és értelmesen fogom eltölteni a nap hátralevő részét..., köszönöm az indítékot.
Üdvözletem: Szabados Romano Melinda    
Szervusztok!
Nem személyes találkozásra emlékszem, hanem a Nagymamámmal töltött szombat estékre. Vacsora után mielőtt aludni mentünk volna, Mamám olvasott nekünk.
A hatvanas évekről szól a történet. Bezárta az ajtót, elsötétítette az ablakokat, és kicsomagolta az istállóból behozott csomagot, amiben gépelt oldalakon Wass Albert könyvei voltak. Mama bányászként ment nyugdíjba, és egymás között cserélték ezeket a könyveket a többiekkel. Mindig elmondta, hogy senkinek sem szabad beszélni róluk, mert tiltott könyvek is vannak közöttük. Úgy éreztük, mintha valami rosszat tennénk azzal, hogy olvassuk őket. Pici lámpafény mellett összebújva hallgattuk a történeteket. Volt amitől sírtunk (Kicsi Anna keresztje), de a karácsonyi verseket nagyon szerettük. A havasokban játszódó történetek voltak a kedvenceim. Wass Albert könyvei ma is eszembe juttatják a gyerekkoromat. Most már szabadon olvashatom őket, bár a Mamám nélkül. Naponta előveszem, főleg a verseket, de időnként egy-egy könyvet is.
Köszönöm a türelmet:
Márton Magda       
Minden Nemzet, közösség annyira sikeres, amint megbecsüli a maga és más Nemzetek kultúráját.

Vass János Pintér    
Wass Albertről akkor kezdtem el érdeklődni, amikor megjelentek a könyvei a Mentor kiadásában, ezekből lehetett nálunk kapni. És amikor nap mint nap hallottam a médiában a vitát, hogy bűnös nem bűnös, akkor kezdett el érdekelni, mit csinálhatott, mit írhatott a könyveiben, amitől így kell "félni".
Még nem olvastam sok könyvét, de most folyamatosan azokat olvasom. Nagyon tetszenek a versei is mindegyiknek üzenete, mondani valója van számunkra.
Kedvenc versem: A gyökér megmaradt
"Gyökerünk lenyúlt mélyre, mélyre egészen le Erdély szívébe, s a mai napig ott maradt...
...ki hűséget vet életet arat, és a gyökér az megmarad".
Köszönöm, hogy tagja lehetek ennek a csodálatos oldalnak.
Hajdú Piroska     
Már rég készültem írni, de most aztán éppen ideje is lett, hiszen nem szeretném, ha búcsút kellene mondanom az egyik legkedvesebb ismerősömnek. Ezzel az idézettel szerettem volna meggyőzni
egy embert arról, hogy értékes. Ez kb. egy évvel ezelőtt történt és azt hiszem sikerült is elhitetni vele azt, amit gondolok róla. Azóta kialakult közöttünk egy csodálatos barátság.
"... kevés az igazi búzaszem, a tiszta búzaszem. Sok nagyon a törött, az üszkös, az aszott, és sok nagyon közöttük a konkoly is. És ha az ocsút elvetik a földbe és csírázni hagyják, akkor a gaz elnyomja a búzát, és ilyen lesz a világ, amilyen most"
/Adjátok vissza a hegyeimet/
A barátságunkra is az önzetlenség, feltétel nélküliség jellemző, vagyis:
"... A barátság nem kér, nem követel, nem ismer áldozatokat. A barátság oka nem lehet sem a
véletlen, sem az egymásrautaltság. Még kevésbé azonos világnézeti beállítottság, vagy politikai célkitűzés. A barátság oka egyedül a barátság maga. Az emberi lélek valami olyan titka ez, mint a zenének a hangok harmóniája. Nem azonosak, de kiegészítik egymást. Az igazi barátság olyan az emberi világ diszharmóniájában, mint egy finom, halk akkord."
/Te és a világ/
Lévai Katalin    
Én pár éve kerültem kapcsolatba Wass Albert íróval még pedig úgy ,hogy nagynéném megvette karácsonyi ajándékként nagypapámnak Wass Alberttől "Az elvásott a veres csillag" című könyvét és
hát én nyomban elolvastam és nagyon tetszett a jópofa székely humor és a tanulságok amiket lelehetett vonni belőle. Azóta lelkes olvasója vagyok az elhunyt írónak! Emléke magyar szívekben él tovább az enyémben is!
Őszinte megbecsüléssel:
Csémy Ádám          
Nagyon köszönöm!
üdvözlettel!
Boldoczki János!    
Nagyon köszönöm, a szép szó mindig jókor érkezik!
üdvözlettel: Lehoczky Judit    
Én köszönöm, "szabad világban" élő magyarként próbálom megtalálni az "ördögi gépezetet, melyet Masarykék csempésztek a börtön falába". Remélem, hogy végre sikerül megalkotnunk egy "akkora keretet, amelybe minden magyar belefér". Ehhez nekem az ő szelleme adja a tartást.
Tisztelettel: Pál István Lisburn-ből    
Én is köszönöm és köszöntöm az Emlékoldal ismerőseit, nagyon jó és szép művei vannak Wass Albertnek, ez a vers is gyönyörű. PRÓBÁLJUNK IGY ÉLNI.
Szeretettel üdvözöllek:
Bujáki dr. István       
"Fűben, virágban, dalban, fában,
születésben és elmúlásban,
mosolyban, könnyben, porban, kincsben,
ahol sötét van, ahol fény ég,
nincs oly magasság, nincs oly mélység,
amiben Ő benne nincsen.
Arasznyi életünk alatt
nincs egy csalóka pillanat,
mikor ne lenne látható az Isten."

"Látható az Isten" című vers
Korontai Ágota    
Szia!
"Ébredjetek fel Magyarok, és legyetek újra nemzet, váljatok újra nemzetté, ahol nem az a fontos,
hogy ki mennyi pénzt hoz az országba,hanem hogy ki mennyi Jót,Szépet és mennyi Hasznosat tud cselekedni a Magyar közösségért"
Ez nem igazán idézet tőle de bennem ez nagyon mély nyomott hagyott ez a mondat, amióta én megnéztem Koltay Gábor:Adjátok vissza a hegyeimet című filmjének a végén mondja ezt Wass...
Ezen nagyon elgondolkodtam és igazán elgondolkodtam rajta és megmondom őszintén
könnycseppet rakott a szemem sarkába.
Valamint még az "üzenet haza" című verse és a Jönnek!, Adjátok vissza a hegyeimet nah ezek
igazán nagyon, de nagyon jó alkotásai
Bíró László Csaba    
"Mire a fák megnőnek": E könyvet olvasván úgy éreztem,hogy őseim élettörténetét írja le. Akik Wass Alberthez hasonló megpróbáltatásokon és atrocitásokon estek át. Ők is az Erdélyi Mezőségen éltek: "kereken dombok hevertek, a Mezőség ázott, rosszkedvű dombjai..." Ismerősnek tűnt a táj" a ménesi hágó a hostáti szekeres", a cselédes udvar, a küszködés, az újra és újra kezdés reményében, a megalázások sorozata, rettegések... A jobb élet reménye tartotta a lelket bennük és elkísérte életük végéig. Büszke vagyok arra, hogy Wass Albert szülőföldem szülöttje.
Tisztelettel: Máthé Ilona, Békésről.    
1   2   3 
Wass Albert:
Életem boldog emlékei
Valahányszor itt ülök a padon s nézem az erdőt, egyik oldalamon a kutya, másikon a macska, belém döbben a kérdés: ki fogja gondjukat viselni? Ki fogja szeretni őket, amikor itt hagyom ezt a kedves, régi otthont s útra kelek arra a bizonyos útra, melyről nincs visszatérés?
Valamelyik unokám alighanem magához veszi őket, irántam való hűségből. De szeretni? Ki fogja szeretni őket, megsimogatni őket néha-néha. . . ami pedig olyan fontos ebben az életben.
Pajtás kutyám várni fog reám hűségesen, mint eddig is valahányszor mennem kellett valahova, s ő itt maradt és egyebet se tett, csak várt reám. Erről az útról azonban nem lesz visszatérés. Itt marad minden. A hűséges kutya, a kedves fekete macska. . . az öreg ház, az erdő, a madarak és a mókusok. . . Mindössze az etetőből fogy ki rendre a szem s nem lesz, aki megtöltse újra. Madarak, mókusok máshova költöznek s csak az emlékek maradnak itt – kutyám, macskám aggódó szemében.
Emlékek. Rendre azokat is elnyeli az idő, mint ahogy a ma még bennem felködlő távoli emlékeket is elnyeli abban a pillanatban, amikor utoljára bezárom a szememet és senki se tud többé arról, ami volt. S arról, ami szép volt, jó volt és felemelő, sem arról, ami rossz volt és csúnya, megalázó és nem emberhez méltó. Az utóbbiakért nem lesz kár, hadd vesszen feledésbe. De ami szép volt és jó volt, annak maradnia kellene. És emiatt magamra veszem még ezt az egy utolsó felelősséget és megkísérlem maradék erőmmel és fogyatkozó időmmel papírra vetni mindazt, ami volt. Hadd állítsak sírkeresztet, kopjafát a múltnak, hogy legalább emlék maradjon róla, arról ami volt.
Ahogy itt ülök írógépemnél az ablakkal szemben, lábamnál a kutyával s íróasztalom sarkán az elnyújtózó macskával, megpróbálom hát elmondani mindazt, ami volt. Jót és rosszat, szépet és jót, mindazt amit az élet számomra, számunkra kimért. Odakint csillog a floridai napfény s nagy magnólia-fa fényes levelein s tányér-nagyságú fehér virágainak az illata beárad az ablakon. De én már más illatot érzek. Otthonosabbat. Jázminok, gyöngyvirágok, virágzó orgonabokrok meleg illatát érzem áradni egy hajdani kertből, melyet réges-régen fölszántott már egy megvadult történelem.
A Jóisten szándéka szerint az én világom Erdély egy kis eldugott bütykére szorítkozott volna, melynek Mezőség a neve s ahol őseim megtelepedtek volt sok-sok évszázaddal ezelőtt. Települő ősömnek Szent László adta a Vas-nevet híres testi ereje miatt, miután a királyra támadó bölény bikát szarvánál elkapva a tóba hajított s mely nevet később szükségből Mária-Terézia császár- és királynő W-betűvel íratott, hogy eszerint ejtsék az idegen nyelvűek. Mikor én annyi sok esztendő múltával 1908-ban a világra születtem, otthonom az Úristen akarata szerint Vasasszentgothárdon volt, ahol Nagyapám, szentegyedi és czegei gróf Wass Béla főispán és országgyűlési képviselő újra építette az 1848-as háború során leégett családi otthont, a falu fölötti dombon. Mely köré, negyven hold terjedelemben, Nagyanyám egy olyan parkot létesített, mely később a sok idegen földről hozatott fa és bokor miatt hivatalosan is botanikus kertnek lett nyilvánítva. Volt abban a kertben fenyő-mogyoró és vas-fa Amerikából, babérlevelű tölgy és jegenyetölgy Ausztráliából, hegyi boróka, bazsarózsa és még ezer mindenféle növény, amit csak pénz vásárolni tudott.
De nem ez volt a park igazi értéke, hanem az ültetés elrendezése. Nagyanyám művészlélek volt. A negyven-holdas kecskelegelőből, mely tele volt vízmosással, mocsárral, értéktelen kopár domboldalakkal olyan tündérkertet varázsolt húsz-egynehány esztendő alatt, hogy csodájára jártak.
Impozáns volt maga az épület is, üvegezett verandájával, ahonnan az egész parkot látni lehetett, óriási, márvány-kandallós „nappali szobájával” ahogy nevezték, tágas ebédlőjével, ahol medvebőrök és szarvasagancsok között ősök képei csüngtek, széles kőlépcsőjével, nyolc emeleti és hat földszinti szobájával, pincéivel, kamráival – mindez impozáns volt magában is, Nagyapám büszkesége. De a valódi szépséget mégis csak a kert adta a házhoz. Sűrű fenyőerdők takarták el a falut minden irányban, nyolcféle fenyőből összetéve. Csörgő patak, széles zöld tisztások mindenfele, sűrű jázminbokrok háromféle jázminból, még sűrűbb orgona-bokrok itt is, ott is – mikor ezek virágoztak szédítő volt az illat – Nagyapám mogyorósa, hatféle mogyoró bokorral – diós-kert öt különböző diófával (még egy nagy amerikai diófa is volt ott, amit alig lehetett megtörni.) Amint mondtam: Nagyanyám művészlélek volt és lelkét beleültette abba a negyven holdba. Virágok mindenütt, az év minden szakában. Rózsák! (Egy rózsabokorra különösen büszke volt: fekete rózsának nevezte.) Kanyargós kocsiút vezetett föl az országútról a házig, fehér kavicsos. Egy teljes kilométer hosszúságban. Onnan pedig föl, a lóistállókig...


Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !