Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 19., Szerda: Zsuzsanna, Eliza névnapja.
  Farsang - Vizkereszttől - február  26.-ig
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
báró Kemény János
X
/>
Pihenés Erdélyben
Trianon előtti Magyar ételek
eXTReMe Tracker
websas.hu
WYW kereső
Magyar Honlap Linkek
Magyar Címtár és Kereső
Hirweb.hu-Magyar Honlapok
Hungarian Web Linkgyüjtemény
Linkgyujtemény
Magyar
Reklámpiac
DVD Top Toplista
Buszbérlés
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Verőce a Dunakanyar királynője
2015. április 11-én a siófoki Wass Albert maraton szervező Bogdyval és kedves feleségével Andreával meglátogattuk Verőcén Bethlen Farkas tanyáját a Lósi-völgyben.

X
Wass Albert
A csodálatos Erdélyi környezetben a Wass Albert Múzeum
X
, a Kárpát-Haza Templom, a Kárpát-Haza Lovasfogadó, a gerenda vendégházak
X
A gerendaházról
között a lovak, a felszabadultan, boldogan futkározó kutyák, tyúkok, kakasok, kecskék és további békés, nyugodt állatok várják szeretettel az odalátogatókat, a természetjárókat, a több napos, hetes pihenésre vágyókat.

A Wass Albert Emlékmúzeum megnyitójára 2013. május 31-én rengetegen jelentek meg, hogy az elsők között tekinthessék meg az író és költő Amerikából érkezett eredeti hagyatékait. Második alkalommal volt felejthetetlen Wass Albert tiszteletére ünneplés, hiszen 2005-ben szobrot avattak Wass Albert emlékére.

2008-ban Wass Albert fia Wass Miklós és Wass Miklósné (Zilahy Zsuzsa, Zsófi) a szentesi szoboravatáson megfogták a kezem és pillanatok alatt létrejött a kedves barátság. Többször beszélgettünk a Wass Albert Múzeum tervükről, amit akkor Budapesten, Budán szorgalmazott Zsuzsi.
Wass Albert Múzeum - Verőce
Tömör Jánosné nyugdíjas pedagógus, aki fogadja a vendégeket.
A hagyaték fotói: Wass Endre
2013-ban a legősibb földről a Vereckei hágóból áttelepített évszázados gerendaházak egyikében Bethlen Farkas, verőcei polgármester önerőből, közel 5 millió forintból hozta létre. az egyetlen emlékmúzeumot, mely az eredeti kéziratoknak, bútoroknak, ereklyéknek, székelyföldi kerámiáknak, zászlóknak és a csíki hegyeket idéző képeknek adott otthont.

A megnyitót hónapokig tartó tárgyalás előzte meg, Bethlen Farkas és Wass Albert fiai között. Felajánlották édesapjuk személyes tárgyait, hogy Verőcén, így Magyarországon lehessenek azok ismét. Köszönetüket levélben fejezték ki hálájukat mindazoknak, akik a múzeum létrejöttét segítették, és kívánják, hogy még sokáig emlékezzenek édesapjuk örökségére és fogadják meg az ő intelmeit.

A 12 ország képviseletében érkező huszárok bemutatóját követően, a megnyitó ünnepségen Wass Miklós megköszönte a múzeum létrehozását.
"Családommal együtt nagyon köszönjük rokonunknak, Bethlen Farkas úrnak, hogy édesapám vágyát lehetővé tette, személyes tárgyai itthon lehetnek Verőcén a múzeumban, a Wass Albert múzeumban. Köszönjük édesapám és családom nevében Bethlen Farkasnak, Verőce polgármesterének, hogy a családunkat haza hozta és itthon lehetünk".

Bethlen Farkas a következő szavakkal köszöntötte az ünnepélyes esemény résztvevőit.
- "Kérem, hogy ekként próbáljunk meg élni itt ebben a kicsi hazában, mindannyian tegyük meg azt az áldozatot, azt a munkát, ami a mienk és meg fogjuk tapasztalni, hogy a jó Istenünk, a rendezőnk, aki nagyon szereti a magyar népet, az mellénk fog állni és egy fantasztikus feltámadásnak leszünk részei… "
Wass Albert Múzeum - Verőce
Látogatásunk alkalmával tudtuk meg, hogy csak fényképekről láthatunk több Wass Albert hagyatékot, a Múzeumban, mert Debreceni Timi elvitte, Vándorkiállítás céljából, majd előbb-utóbb Wass Albert hazatér az erdélyi hegyekbe.
A Kárpát-Haza Templom
Isten kicsiny hajlékának alapkövét 2009. március 21-én - a tavasz első napján - űnnepélyes keretek között raktuk le, ahová igen szép számban érkeztek honfitársaink a határainkon innen és túlról. Oly sok év után a szeretet építkezni kezdett!...
Kárpát-Haza Templom
Az ökumenikus kápolna átadására 2010. június 4-én, a trianoni döntés 90. évfordulóján kerűlt sor. Az építkezés még nem fejeződött be, a dombra felvivő lépcsősor és egyéb kiegészítő létesítmények még nem készűltek el.
Kárpát-Haza Templom - Verőce
"Volt egyszer egy ember, aki az Ő háza udvarán oszlopot épített az Ő Istenének. De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer, meg ezer apró csillámló homokszemcséből, és a homokszemcséket köddel kötötte össze." (Wass Albert)


Kárpát-Haza Lovasfogadó

Kárpát-Haza Lovasfogadó - Verőce
A gerenda vendégházakban, amit Gebora István építési vállalkozó állított össze, vagy modern kétágyas fürdőszobás szobákban. Étkezés a 100 éves fogadóban, vagy önellátással fatüzelésű tűzhelyen, mint nagyanyáink tették. Teljes szabadsággal megvalósítható céges, családi rendezvények, kalandtúrák, csapatépítő tréningek.

A gerendaházak viharos története

Összeállította

Bartha Kata
Wass Albert Emlékoldal szerkesztője

Bogdándy György 'Bogdy"
Fotók
Beszámoló: Varga Mónika
Hagyaték
AUTÓVAL - Budapesttől ötven kilométerre Északra Vácot elhagyva két felé ágazik az út a 12-es főút a Duna partján vezet Verőcére, míg a 2-es főút 43-as kilométere után balra kanyarodva egy széles jó minőségű aszfalt út vezet a Lósi patak völgyén a községbe. Ezen az úton 3 km megtétele után látjuk meg a Kárpát-Haza templom hófehér tornyát, majd a hivatalosan bejegyzett Wass Albert úton haladva érűnk a Wass Albert Múzeumhoz.

VONATTAL - Verőcén a Rákóczi úton végig a falun kigyalogolunk a Magyarkúti Kisvasútig, majd a sorompón túl jobbra Katalinpuszta felé kanyarodva kb. 2 km után a Bethlen tanya kiírásnál jobbra, a Wass Albert úton megérkezűnk a Wass Albert Múzeumhoz.

Térkép

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !