Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 27., Csűtörtök: Edina, Alexander névnapja.
  Nőnap - március 8.
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
“osztályidegenek” mentésében,  valamint a dél-erdélyi civil lakosság védelmében  a szovjet és román hadsereg bosszúéhes túlkapásainak kivizsgálásában.

Veress vezérezredes letartóztatása és bebörtönzése után Wass Albert újabb megbízatásokat kapott  a 2. Magyar Hadseregben, majd honvédő-felszabadító jellegű katonai akcióban részt vett, Debrecentől egészen Sopronig. Több kitüntetést kapott,  legutoljára 1945 januárban, az alacsonyabb tiszti fokozatot egy magasabb váltotta fel. Budapest eleste után összeomlott a Magyar Hadsereg. Több tiszttel együtt, a Vörös Hadsereg elől menekülve,  1945 áprilisában egy amerikai támaszponton adta fel magát  Németországban. 1945 november 15-én Regensburgban,  az amerikai hadsereg központjában mentették fel a katonai börtönből  - ekkor lett újra civil.

Az Amerikai Hadsereg alaposan kivizsgált minden fogvatartott szökött tisztet,  a háborús bűnösségben való részesség és a náci párttal való együttműködés kiderítésére. Ha bármi bizonyíték lett volna ellene, nem engedték volna szabadon, hanem visszaszállították volna Magyarországra, a Vörös Hadsereg felügyelete alá.

Az 1946-s  “Népbíróság” brutális igazságszolgáltatása, koholt vádak

Az  1946-os  “Népbíróság” intézményét a háború utáni román kormány állította fel a román bolsevikok számára,  akik a Vörös Hadsereg támogatásával kerültek uralomra. A cél a sztálini brutális igazságszolgáltatás mintájára román példát statuálni az osztály ellenségeknek – koholt vádak alapján.  A kolozsvári népbíróság 1946-ban a lakosság, köztük zsidók meggyilkolásában   “felbújtás” vétségében emelt vádat Wass Albert ellen – anélkül, hogy konkrétan és pontosan körülírták volna, vagy bebizonyították volna a szerepét. A bűntény elkövetésekor nem is volt jelen az adott időben és adott színhelyen. Ekkor még nem is volt katona. Civilként nem is lett volna hatásköre a katonák felett, akik a bűntényt elkövették.

A Népbíróság a koholt vádak és féligazságok felhasználásával egy olyan személy hitelét akarta megrontani,  aki 1946-ra már jelentést adhatott mindarról, amit hazájában a román fasiszták és a frissen hatalomra jutó bolsevikok  tettek.  Hogy megússzák az esetleges számonkérést,  a leghatásosabb eszköz a nyugat felé az volt, hogy az írót antiszemitának és háborús bűnösnek kiáltották ki.  1952-ben találtak a propagandának szószólót egy romániai kivándorolt  zsidó személyében.

A hamis vádak sokszoros kivizsgálása Németországban és Amerikában

Amikor 1945-ben feladta magát az amerikai támaszponton Bajorországban, egészen novemberig tartott az ügyének a kivizsgálása.  Minden tisztnek megvizsgálták a háborús múltját, hogy kiderítsenek minden bűntényt és náci kapcsolatot.  Azokban a hónapokban az amerikai és szovjet erők együttműködtek. Ha lett volna bármi indok, visszakerült volna Magyzarországra. Őt azonban szabadon engedték.
Előző   3 / 8   Következő   

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !