Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. január 24., Péntek: Timót, Ferenc névnapja.
  Farsang - Vizkereszttől - február  26.-ig
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
antológiában megjelent az írása, az egyik fejezetet ő írta, mely Marosvásárhelyt jelent meg 1936-ban.

Wass Albert kritikusai a 2. világháborúban szerzett érdemrendjeit (a német vaskereszt) emlegetik, miközben tájékozatlanok az akkori háborús viszonyokat illetően. Ugyanis nem kellett ahhoz pro-nácinak lenni, hogy valaki valamilyen kiemelkedő katonai akciójáért  a kitüntetettek listájára kerüljön.

Minden alapot nélkülöz  annak a hiteltelen vádnak az emlegetése is, hogy Wass Albernek bármi köze lett volna a Sarmas melletti zsidó gyilkossághoz, mely a Wass birtoktól 30 km-re történt 1944-ben,  a román és szovjet hadsereg közös akciója során.

Szolgálata az orosz fronton

Önként vonult be katonának 1943 júliusában, és mint rangidős tartalékos, rögtön megkapta a legalacsonyabb katonai fokozatot: zászlós lett.  Általában ezt az érdemrendet a hadseregbe bevonuló diplomásoknak adták,  s ez nem kiváltságot, inkább felelősséget jelentett. Hamarosan bekövetkezett a sajnálatos történelmi fordulat, amit az író nem szívlelt. A Sztálingrádi vesztes csata után nem maradt Magyarország számára más remény, mint hazája megvédése a Vörös Hadsereg ellen.  Az író a Kárpátok hegyeinek keleti csatáiban vett részt, huszárként lóháton - az orosz tankokkal és puskákkal szemben -  átmenetileg a német gyalogságot is védve, méginkább saját csapatát, a rábízott katonák életét mentve az orosz partizánoktól. E hőstette miatt kapott két német kitüntetést, melyek nem náci érdemrendek voltak.  Eredetileg II. Friedrich alapította ezt a kitüntetést, mellyel a porosz katonák hősiességét jutalmazta, akik veszélyes helyzetben bátorságot mutattak.

Magyarország és lakosságának védelme

A Kárpátokon túli ütközet a Magyar Hadsereg számára nagy veszteséggel végződött. Wass Albert lovassági alakulata is elveszett. Ekkor került a magasrangú hadtest parancsnok, majd vezérezredes, Dálnoki Veress Lajos személyi szolgálatába, mint alacsonyrendű tiszt. Dálnoki Veress Lajost 1944 október 16-án – a Szálasi féle fasiszta rezsim hatalomátvételekor - letartóztatták.

A vezérezredes háromkötetes memoire-ja,  Magyarország honvédelme a II. világháború előtt és alatt  Münchenben1974-ben  jelent meg, mely részletesen leírja ezt az időszakot. Veress vezérezredest éppen német náci ellenes összeesküvés miatt börtönözték be.  Ő is benne volt a háborúból való kiugrás tervében, amely az orosz megszállás megelőzését is célozta.
A vezérezredes személyi szolgálata során Wass Albert segített a szervezett zsidó elhurcolás megakadályozásában,  résztvett a romániai kisebbségek, az ú.n.
Előző   2 / 8   Következő   

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !