Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 19., Szerda: Zsuzsanna, Eliza névnapja.
  Farsang - Vizkereszttől - február  26.-ig
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
báró Kemény János
X
/>
Pihenés Erdélyben
Trianon előtti Magyar ételek
eXTReMe Tracker
websas.hu
WYW kereső
Magyar Honlap Linkek
Magyar Címtár és Kereső
Hirweb.hu-Magyar Honlapok
Hungarian Web Linkgyüjtemény
Linkgyujtemény
Magyar
Reklámpiac
DVD Top Toplista
Buszbérlés
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Tóásó Előd hazafelé tart Magyarországra

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap tájékoztatta az MTI-t, hogy Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából. A tájékoztatás szerint Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

Tóásó Előd a testvérével.


A képen Tóásó Előd magyar és Mario Tadic horvát-bolív állampolgár a bolíviai-chilei határon, Chungara közúti határátkelőhelyen 2015. április 24-én.

Ki kellett menekíteni Tóásót Boliviából

Tóásó Előd Magyarországra érkezett

A könnyeivel küszködő férfi egyben köszönetet mondott a Baptista Szeretetszolgálatnak, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak azért, hogy segítették a hazatérését.

Szenczy Sándor az M1-nek elmondta: a Baptista Szeretetszolgálat minden ügyben törvényesen járt el, így történt ez Tóásó Előd esetében is. "Semmilyen magyar és semmilyen bolíviai szabályt nem sértettünk meg" – jelentette ki a szeretetszolgálat elnöke. Hozzátette: minden magyar állampolgárnak lehetősége van turistalevelet igényelni, akár kettőt is, ha indokolt.

A ferihegyi konferenciateremben tartott sajtótájékoztatóra biztonsági őrök kísérték.


Tóásó Előd hazaérkezett - 2015.04.27.13.40

… a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek. Frankfurtból, menetrend szerinti járattal érkezett a magyar fővárosba.

Édesapjával sírva

Könnyeit nyeldesi Tóásó Előd - "Végre itthon vagyok"

A sajtótájékoztatón megmutatta a pecsétjét az útlevelében

Tóásó Előd itthon


A Tóásó ügy rövid krónikája

Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mindkét vádlott csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

Az úgynevezett terroristaper vádlottjait a Baptista Szeretetszolgálat csapata - a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével - menekítette ki a latin-amerikai országból Chilébe.

Újabb részletek derültek ki Tóásó szabadulásáról
Kérdésünkre az ügyében született bírósági döntésről felidézte, közvetlenül nem vett részt a központi kormány és az Evo Morales elleni fegyveres felkelés tervezésében. Ám tevékenységével segítette a szervezők munkáját, ezért "csak" öt év tíz hónapot szabtak ki rá – annyit, amennyit előzetes letartóztatásban töltött.


Összeállította:
Bartha Kata
Kati néni szeretünk

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !