Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2019. december 10., Kedd: Judit, Loretta névnapja.
  Karácsony - december 24 - 26.
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Székelyudvarhely Emlékezés Parkja története
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen az Anatómia tanszéken voltam modell, naponta találkoztunk Krisztiáni Sándor (1975-2011) szobrász művésszel. Látta, hogy mindig van nálam könyv, majd lazább pózba állított be, és olvashattam - kezemben Wass Albert: Te és a világ. Megállt előttem a sajátos mosolyával, kezet csókolt …, majd pár nap múlva 2009. február 5-én az egyetem folyosóján felkapott pörgött velem, megfogta a kezem, "Kata most velem jön, megérdemel tőlem egy kis ajándékot". Kiderűlt, hogy a Wass Albert Emlékoldalt nagyon kedveli és követi, de nem tudta, hogy én szerkesztem.

Nem kis ajándékot kaptam, megtisztelő volt számomra bemutatkozni Blaskó János (1945-) szobrászműhelyében, és a csodálatos alkotó társaságában beszélgetni Székelyudvarhely Hősök tere történetéről.

Blaskó János az összmagyarság szobrásza, szinte átélte újra az élményeit. Búcsúzóul átadott a történetről dedikált könyvet átölelve szeretettel, ma is őrzöm.

Krisztiáni Sándor az Egyetemen folytatta az élménybeszámolóit, lelkesen bejelentette, hogy egy kis szobrocskát fog nekem alkotni Wass Albertről az íróasztalomra. Sajnos váratlanul, "örök fiatal maradt".

"A második világháborúban a nagyvilágba kitántorgott székelyeknek állít emléket"
Székelyudvarhely Emlékezés Parkja, "A Székely anyaváros" központjában levő, a Barátok templom előtti téren, az egykori Nyugdíjasok parkjában 2004. május 22-én megszűletett, felavatásának pillanatától kezdve, valóságos zarándokhely lett.

2003 nyarán Szász Jenő - Székelyudvarhely polgármester felkérésére a feliratok tipográfiai egységét, valamint a tizenhárom szoborból, hat megalkotását vállalta Blaskó János. Ez a kihívás egy csoda volt számára, eddigi élete legörömtelibb feladata volt. Ma is átjárja ennek a szolgálatnak – mert ő annak fogja fel - a mozgósító ereje.

Minden energiáját lekötötte, de szűkség volt alkotó társakra is - Heil Tibor építész - László Árpád és Szôke Lajos ácsok - Tamás István udvarhelyi kőfaragó - Lesenyei Márta, Krisztiáni Sándor és Tóth Emőke szobrászok.

A város döntött arról, hogy Erdély mely kiemelkedő történelmi személyiségek portrészobrai jelenjenek meg az udvarhelyi Hősök terén, akik felidéznék a legjelentősebb történelmi korokat.

Vándor Székely - a sok névtelen, elszakadt, világba sodródott székely megtestesítője. Blaskó János adta ezt a szent nevet Wass Albertnek.

"Mert elfut a víz és csak a kő marad, De a kő marad." (Wass Albert)

Alkotók:

Blaskó János
Emlékezés Parkja szobrászati arculatának és hat szobrának megalkotása. Csaba királyfi, Szt László király, Bethlen Gábor, Nyírô József, Bethlen István, Vándor székely – Wass Albert

Krisztiáni Sándor - Bem Apó tábornok, II. Rákóczi Ferenc, Báthory István

Lesenyei Márta - Hunyadi János, Kós Károly

Tóth Emôke - Fráter György, Wesselényi Miklós

Összeállította:
Bartha Kata
Wass Albert Emlékoldal szerkesztője

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2019.  Minden jog fenntartva !