Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. február 19., Szerda: Zsuzsanna, Eliza névnapja.
  Farsang - Vizkereszttől - február  26.-ig
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Kati néni szeretünk!

Az Élet által írt valóságos mese két székely fiúról, egy erdélyi szellemóriásunkról, és arról a vándorról, kit e három ember elindított a ma is járt útján. Élő bizonyítéka annak, hogy maga az égben kapott életfeladat tudja megemelni, napról napra új erővel feltölteni, és akár a legmélyebb válságból is visszahozni az embert.

Bartha Kata - Szerkesztés közbenKata megérkezik, és szól két-három szót, leül egy percre,
vagy csak az utcán áll meg, és már vágtázunk is csillagok alatt a végtelen keleti síkokon. És ez nem hasonlat, hanem maga a valóság. Mert a gondolat teremt, a szavak még inkább teremtenek, a közösen lefestett képek, kimondott igazságok, bevilágított homályos területek nagyon komoly teremtő munkát jelentenek. És ha megvan a hullámhossz, ezek tisztasága, ereje nőttön nő. Katával pedig pár pillanat alatt megvan ez a hullámhossz.

Amikor például rám néz, és ezt mondja: "Hege, ne tudd meg, mennyire jól esik nekem, hogy Fiúkáról beszélsz, amikor nevelőtanár voltam, a gyerekem volt, Előddel együtt. Ők mutatták meg nekem, mit jelent az, hogy Erdély."

Elképzelem, ahogy Kata az új tanév első napjának végén bement a 15 éves székely srácok szobájába abban a pesti koliban: "Na fiúk, akkor most üljünk le, és mondjátok el nekem, hogy én miért nem mondhatom azt nektek, hogy Romániából jöttetek. " Elképzelem,
ahogy az ő közvetlenségével benyit hozzájuk, és kedvesen rákérdez arra, amit aznap kapott. Mert Kata ilyen. Sok honfitársához hasonlóan tudatlan volt, fogalma sem volt,
mi van a határon túl, de nem kezdett el románozni, hanem kérdezett. Mert van élettapasztalata, emberismerete, könnyed, nagyvonalú lelke és szerető szíve.

Persze, hogy a székely srácok mindent elmeséltek. És persze, hogy négy éven át
sülve-főve együtt voltak. És persze, hogy Erdélybe is elvitték magukkal. És aztán persze, hogy megszületett az a falfelirat, amiből ügy lett a kollégiumban: "Kati néni szeretünk!"

És aztán ahogy kinyitották neki Erdély kapuját, már nem kellett sok lépés, megérkezett Wass Alberthez. Mert alighanem az erdélyi író az ő életének a csodálatos fehér köve,
olyan mintha minden erre lett volna felépítve. És kívülről nézve a sok-sok beszélgetés után, olyan mintha Wass Albert emelte volna fel egy magasabb dimenzióba, ahol aztán oly sok minden, és oly sok mindenki beléphetett az életébe. Cserébe élen jár az író hagyatékának gondozásában, a ránk hagyott kincsek, üzenetek közvetítésében. Ha megnézzük az általa szerkesztett Wass Albert Emlékoldalt, ott a válasz: Igen, ő volt az
az ember, akit odafenn erre kijelöltek!

Ő pedig viszi is derekasan, amiért küldték. Szorgosan gyűjti az anyagokat, építi kapcsolatokat, küldi az üzeneteket, számomra sokszor elképesztő mennyiségben, és időnként tényleg hegyeket mozdít a Hagyatékban megírt mustármagvakkal.

Az Élettől közben egy fikarcnyi felmentést sem kapott a sorsa alól. Épp csak annyi segítséget dobott neki, hogy óriás harcok árán a felszínen bírjon maradni. Vagy ha
erejét vesztve elmerül a felszín alá, hát óriás akaraterővel visszaküzdi magát. És megint jön, és megint mosolyog, és megint jól van, megint tervez, és újra építi magát.

Szeretteit, munkáját, pénzforrásait sorra elveszítve, hatvan évesen magányosan, a láthatatlan mennyiségű nyugdíjból élve is emberfeletti akaraterővel visszajön, mert neki még dolga van.

Bartha Kata - NéróvalÉs jön szembe megint az utcán Néróval, a csodakutyával, aki gyógyítja, védi és érti őt. Az égiek küldték neki egy éve, ahogy a székely fiúkat is annak idején.

Ha Wass Albert mindezt látja, alighanem azt mondja: ez igen, na így tartson ki, és így ragyogjon fel újra minden magyar, és népünk halhatatlanná válik!

Katának mindig vannak üzenetei, ha az egri középiskolás bandájának csodálatra méltó összetartásáról mesél, ha a kézilabdás éveiről, vagy épp Erőss Zsoltról, akit szintén ismert. Vagy ha anyukám helyett anyukám itt ebben a nagy morcos messzi fővárosban, és megmutatja, hogyan készítsem el ezt vagy azt a zöldséget, vagy épp főz egy levest.

De leginkább mégis csak arról a két székely fiúról tudja a legtöbbet mesélni. Akik közül
az egyik már nincs velünk, mert megölték a golyók. De mégiscsak itt van, mert mindig látom, ahogy a debreceni Kossuth téren a tömegnek eljátssza az Ismerős Arcoktól az Építsünk Hidat, és a végén kezet nyújt nekünk a székelyek nevében: "És mi felelni fogunk, mi felelni fogunk nektek!" (a "Míg magyar szóra magyar szó felel" záró sorra utalva…) Ezt azért soha nem fogjuk elfelejteni egy olyan embertől, akivel amúgy komoly vitáink is voltak a székely-magyar kérdésben, de lám, amikor helyzet volt 2006-ban, vette a gitárját, és nyújtotta a kezét.

És Katának azt a másik gyermekét is sokszor meg szoktuk simogatni a
beszélgetéseinkben, akit Hála a JóIsten csodájának elkerültek a golyók abban a szállodában, mert ahogy ő meséli, egy erő eltolta őt az ajtó elől a fegyverropogás előtti pillanatokban… Kata ilyenkor átszellemülten mesél Előd kedvességéről, szelíd lelkéről, tervezgeti a neki szánt levelet, és gondolatban kihozza abból a bolíviai börtönből, és hazahozza a magyar hazába.

Azt kérjük a Teremtőtől - és kérjük minél többen! - hogy Bartha Kata következő szülinapján Előd személyesen mondhassa ki újra, ami most e cikk legvégére kívánkozik: "Kati néni szeretünk!"

Pilis-Hargita Túra 2012

Bartha Kata - Bükkben Cserépváralján
A Pilis-Hargita egyik túrájával hazatért a Bűkkbe (a képen Cserépváralján)

Hegedűs Gergely András
2012.12.22
Boldog szűlinapot!

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !