Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2020. január 24., Péntek: Timót, Ferenc névnapja.
  Farsang - Vizkereszttől - február  26.-ig
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
Free counters
Google
 
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Bögözi Általános Iskola története

Emléktábla2002.07.30. - Vasárnapi újság
Beder Tibor egykori Hargita megyei fotanfelűgyelo fejében megfogalmazódott a gondolat - 2000. júniusában -, hogy a Bögözi Általános Iskola vegye fel Wass Albert nevét. Azért nem a szűloföldjén, mert a Mezoségnek azon a táján már nincsen magyar nyelvu nyolcosztályos iskola.
A névadás óriási politikai botrányt kavart Romániában.
A székely közösség nem ismerte, nem volt honnan ismerje Wass Albertet. Elsonek a tantestűlet volt az, aki kezdte olvasni a muveit, és utána már ok ragaszkodtak ahhoz, hogy ezt a nevet fölvegye az iskola.
Sajnos, hogy közbejött egy politikai csatározás, amelynek áldozata lett Wass Albert neve. Wass Albertet távollétében halálra ítélték 1946. március 13.-án - Kolozsvári Népbíróság - Wass Albert kálváriája Székelyföldön – Halász Zsuzsa beszélget Beder Tiborral.

2003.04.17. - Transindex Mircea Dusa Hargita megye prefektusa elrendelte a bögözi Wass Albert-iskola nevének megváltoztatását, mivel a jelenlegi elnevezés ellenkezik a nevek betiltásáról szóló 2002/31-es rendelettel. Nem lehet Wass-nevű a Bögözi Iskola.

2003.04.03. - László Emma igazgatónő a Krónikának elmondta, tudomást szerzett a prefektus döntéséről, de hivatalos úton semmilyen értesítést nem kapott róla. Wass Albert Általános Iskola semmiben sem különbözik bármely másik székelyföldi tanodától. A megye kormánybiztosa felszólította az iskola vezetőit, hogy az 1946-ban háborús bűnökért elítélt író nevét viselő iskolatáblát távolítsák el a homlokzatról, majd az oktatási intézmény válasszon más nevet magának. Bögözön egyelőre kivárnak a táblalevétellel.

2003.05.09. - Hargita Népe A bögözi önkormányzat határozata értelmében a helybeli iskola megváltoztatta nevét, Wass Albert helyett újból a román hatóságoknak tetsző, 1-es számú Általános Iskola felirat került az épületre. Alig három évig állt a Wass Albert nevét viselő tábla a bögözi iskola falán. Az iskola nevét azonban mára már mindenki elfogadta a faluban, így a név akkor is megmarad, ha prefektusi döntés kényszeríti a közösséget a névváltoztatásra. – mondta el lapunknak Beder Tibor. Maros megyében, a szászrégeni és holtmarosi Wass Albert-szobrokkal ugyanez történt, ott is, akárcsak Bögözön, meghátrálásra kényszerítette a hatalom a jeles író emlékét ápolókat.

2004.03.04. - Erdély Ma Wass Albertnek halála után sincs nyugvása. - Wass Albert nem térhet haza.

2011.03.26. - Erdély Ma A Bögözi Általános Iskola igazgatónője Zongor Irma nyilatkozott a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Bartha Kata
Erdély krónikása Wass Albert

2012.01.29.

Wass Albert Általános Iskola

Wass Albert tábla

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design:  © - Szerkesztő:  © - 2007 - 2020.  Minden jog fenntartva !