Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bükk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2017. április 25., Kedd: Márk névnapja.
  Anyáknapja - 05 07.
Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Tulipán Gyermekotthon - Czegei Wass Albert Alapítvány - Holtmaros Wass Albert és a világ Wass Albert - Albi
báró Kemény János
Székely - Magyar szövetség
Pihenés Erdélyben
Trianon előtti Magyar ételek
eXTReMe Tracker
websas.hu
WYW kereső
linkcsere
Magyar Honlap Linkek
Bannercsere
Magyar Címtár és Kereső
LinkBank
Hungarian Web Linkgyüjtemény
DVD Top Toplista
LINKTAR.HU
Bannersite
Google
 

Wass Albert Emlékoldal
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Wass Albert Múzeum története - Wass Albert hagyaték

Wass Albert Múzeum - Nyitvatartás

Wass Albert Múzeum - Verőce
Verőce a Dunakanyar királynője
2015. április 11-én a siófoki Wass Albert maraton szervező Bogdyval és kedves feleségével Andreával meglátogattuk Verőcén Bethlen Farkas tanyáját a Lósi-völgyben.

A csodálatos Erdélyi környezetben a Wass Albert Múzeum, a Kárpát-Haza Templom, a Kárpát-Haza Lovasfogadó, a gerenda vendégházak között a lovak, a felszabadultan, boldogan futkározó kutyák, tyúkok, kakasok, kecskék és további békés, nyugodt állatok várják szeretettel az odalátogatókat, a természetjárókat, a több napos, hetes pihenésre vágyókat.

A Wass Albert Emlékmúzeum megnyitójára 2013. május 31-én rengetegen jelentek meg, hogy az elsők között tekinthessék meg az író és költő Amerikából érkezett eredeti hagyatékait. Második alkalommal volt felejthetetlen Wass Albert tiszteletére ünneplés, hiszen 2005-ben szobrot avattak Wass Albert emlékére.

2008-ban Wass Albert fia Wass Miklós és Wass Miklósné (Zilahy Zsuzsa, Zsófi) a szentesi szoboravatáson megfogták a kezem és pillanatok alatt létrejött a kedves barátság. Többször beszélgettünk a Wass Albert Múzeum tervükről, amit akkor Budapesten, Budán szorgalmazott Zsuzsi.
Wass Albert Múzeum - Verőce
Tömör Jánosné nyugdíjas pedagógus, aki fogadja a vendégeket.
A hagyaték fotói: Wass Endre
2013-ban a legősibb földről a Vereckei hágóból áttelepített évszázados gerendaházak egyikében Bethlen Farkas, verőcei polgármester önerőből, közel 5 millió forintból hozta létre. az egyetlen emlékmúzeumot, mely az eredeti kéziratoknak, bútoroknak, ereklyéknek, székelyföldi kerámiáknak, zászlóknak és a csíki hegyeket idéző képeknek adott otthont.

A megnyitót hónapokig tartó tárgyalás előzte meg, Bethlen Farkas és Wass Albert fiai között. Felajánlották édesapjuk személyes tárgyait, hogy Verőcén, így Magyarországon lehessenek azok ismét. Köszönetüket levélben fejezték ki hálájukat mindazoknak, akik a múzeum létrejöttét segítették, és kívánják, hogy még sokáig emlékezzenek édesapjuk örökségére és fogadják meg az ő intelmeit.

A 12 ország képviseletében érkező huszárok bemutatóját követően, a megnyitó ünnepségen Wass Miklós megköszönte a múzeum létrehozását.
"Családommal együtt nagyon köszönjük rokonunknak, Bethlen Farkas úrnak, hogy édesapám vágyát lehetővé tette, személyes tárgyai itthon lehetnek Verőcén a múzeumban, a Wass Albert múzeumban. Köszönjük édesapám és családom nevében Bethlen Farkasnak, Verőce polgármesterének, hogy a családunkat haza hozta és itthon lehetünk".

Bethlen Farkas a következő szavakkal köszöntötte az ünnepélyes esemény résztvevőit.
- "Kérem, hogy ekként próbáljunk meg élni itt ebben a kicsi hazában, mindannyian tegyük meg azt az áldozatot, azt a munkát, ami a mienk és meg fogjuk tapasztalni, hogy a jó Istenünk, a rendezőnk, aki nagyon szereti a magyar népet, az mellénk fog állni és egy fantasztikus feltámadásnak leszünk részei… "
Wass Albert Múzeum - Verőce
Látogatásunk alkalmával tudtuk meg, hogy csak fényképekről láthatunk több Wass Albert hagyatékot, a Múzeumban, mert Debreceni Timi elvitte, Vándorkiállítás céljából, majd előbb-utóbb Wass Albert hazatér az erdélyi hegyekbe.
A Kárpát-Haza Templom
Isten kicsiny hajlékának alapkövét 2009. március 21-én - a tavasz első napján - ünnepélyes keretek között raktuk le, ahová igen szép számban érkeztek honfitársaink a határainkon innen és túlról. Oly sok év után a szeretet építkezni kezdett!...
Kárpát-Haza Templom
Az ökumenikus kápolna átadására 2010. június 4-én, a trianoni döntés 90. évfordulóján került sor. Az építkezés még nem fejeződött be, a dombra felvivő lépcsősor és egyéb kiegészítő létesítmények még nem készültek el.
Kárpát-Haza Templom - Verőce
"Volt egyszer egy ember, aki az Ő háza udvarán oszlopot épített az Ő Istenének. De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer, meg ezer apró csillámló homokszemcséből, és a homokszemcséket köddel kötötte össze." (Wass Albert)


A gerenda vendégházakban, amit Gebora István építési vállalkozó állított össze, vagy modern kétágyas fürdőszobás szobákban. Étkezés a 100 éves fogadóban, vagy önellátással fatüzelésű tűzhelyen, mint nagyanyáink tették. Teljes szabadsággal megvalósítható céges, családi rendezvények, kalandtúrák, csapatépítő tréningek.

A gerendaházak viharos története

Összeállította

Bartha Kata
Wass Albert Emlékoldal szerkesztője

Bogdándy György 'Bogdy"
Fotók
Beszámoló: Varga Mónika

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design: © - Szerkesztő: © - 2007 - 2017.  Minden jog fenntartva !