Wass Albert erdélyi magyar író és költő
  • Wass Albert Emlékoldal
  • A Bűkk csodálatos világa
  • A mozgás élet
"Vándor Székely hazatalál"
      © 2019. június 17., Hétfő: Laura, Alida névnapja.
  Augusztus 20.
Szobrok - Emlékművek Wass Albert - Albi Wass Albert - Linkpark linkgyűjtemény Wass Albert és a világ
báró Kemény János
X
/>
Pihenés Erdélyben
Trianon előtti Magyar ételek
eXTReMe Tracker
websas.hu
WYW kereső
Magyar Honlap Linkek
Magyar Címtár és Kereső
Hirweb.hu-Magyar Honlapok
Hungarian Web Linkgyüjtemény
Linkgyujtemény
Magyar
Reklámpiac
DVD Top Toplista
LINKTAR.HU
Google
 

"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
Albert Wass de Czege (1979)
Tóásó Előd hazafelé tart Magyarországra

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap tájékoztatta az MTI-t, hogy Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából. A tájékoztatás szerint Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

Tóásó Előd a testvérével.


A képen Tóásó Előd magyar és Mario Tadic horvát-bolív állampolgár a bolíviai-chilei határon, Chungara közúti határátkelőhelyen 2015. április 24-én.

Ki kellett menekíteni Tóásót Boliviából

Tóásó Előd Magyarországra érkezett

A könnyeivel küszködő férfi egyben köszönetet mondott a Baptista Szeretetszolgálatnak, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak azért, hogy segítették a hazatérését.

Szenczy Sándor az M1-nek elmondta: a Baptista Szeretetszolgálat minden ügyben törvényesen járt el, így történt ez Tóásó Előd esetében is. "Semmilyen magyar és semmilyen bolíviai szabályt nem sértettünk meg" – jelentette ki a szeretetszolgálat elnöke. Hozzátette: minden magyar állampolgárnak lehetősége van turistalevelet igényelni, akár kettőt is, ha indokolt.

A ferihegyi konferenciateremben tartott sajtótájékoztatóra biztonsági őrök kísérték.


Tóásó Előd hazaérkezett - 2015.04.27.13.40

… a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek. Frankfurtból, menetrend szerinti járattal érkezett a magyar fővárosba.

Édesapjával sírva

Könnyeit nyeldesi Tóásó Előd - "Végre itthon vagyok"

A sajtótájékoztatón megmutatta a pecsétjét az útlevelében

Tóásó Előd itthon


A Tóásó ügy rövid krónikája

Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mindkét vádlott csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

Az úgynevezett terroristaper vádlottjait a Baptista Szeretetszolgálat csapata - a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével - menekítette ki a latin-amerikai országból Chilébe.

Újabb részletek derültek ki Tóásó szabadulásáról
Kérdésünkre az ügyében született bírósági döntésről felidézte, közvetlenül nem vett részt a központi kormány és az Evo Morales elleni fegyveres felkelés tervezésében. Ám tevékenységével segítette a szervezők munkáját, ezért "csak" öt év tíz hónapot szabtak ki rá – annyit, amennyit előzetes letartóztatásban töltött.


Összeállította:
Bartha Kata
Kati néni szeretünk

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége,
nagy idők koronatanúja
- az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke -
Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

free counters
 
 
 
Design: Balo© - Szerkesztő: © - 2007 - 2019.  Minden jog fenntartva !